Съединени американски щати

Съединѐните америка̀нски ща̀ти (САЩ), Съединѐните ща̀ти, за кратко Ща̀тите, или Амѐрика е федерална конституционна република в Западното полукълбо, състояща се от 50 щата и други многобройни територии. Четиридесет и осем от тях лежат последователно в средата на континента Северна Америка, разположени между Тихия и Атлантическия океан, като граничат с Канада на север и Мексико на юг. Щатът Аляска се намира на северозапад от Канада, а Хаваи се намира в Тихия океан.

Разположени на 9,8 милиона квадратни километра и с население над 313 милиона души, Съединените щати са третата най-голяма държава по площ и население. С БВП над 15 трилиона щатски долара има най-силната държавна икономика в света.

Златен ритон, част от тракийското панагюрско съкровище

Природата на страната е изключително разнообразна — обширни низини и равнини, ниски и високи планини. Богати са водните ресурси на страната. През нея протичат големи реки: Мисисипи, Мисури, Колорадо, Колумбия и др. Обширни площи са заети от плодородни земи. Големи територии са покрити от гори и страната е богата на запаси от дървесина. Полезните изкопаеми са в основата на промишлената мощ на страната: нефт, земен газ, въглища, желязна руда, медна руда, боксит, руди на редки метали, злато, фосфорити и други.

Срещани наименования на Съединените американски щати са: САЩ, Щатите, Америка. Думата „щати“ измества от широка употреба „държави“ в името на страната на български в средата на двадесети век. Това е част от по-широк процес на заместване на имената на много други държави с руски. Най-ранната известна употреба на наименованието Америка се приписва на немския картограф Мартин Валдзеемюлер, който, докато работел в Saint-Dié-des-Vosges, през 1507 г. създава голяма карта, на която се виждат Северна и Южна Америка. Но въпреки това се използва едно неуверено, но всеобщо прието убеждение това, изразено в книгата Cosmographiae Introductio, която го обяснява като името на италианския изследовател Америго Веспучи (Americus Vespucius). Веспучи правилно предположил, че когато Христофор Колумб достигнал бряг в Карибско море през 1492 г., той не е достигнал Индия, ами „Новия Свят“.