Република Египет

Арабска република Египет или само Египет е държава в североизточната част на Африка с население, съсредоточено предимно край коритото на река Нил. На юг достига пясъчните пустини на Судан, на север граничи със Средиземно море, а на изток с Червено море, известно с кораловите си рифове.

Египет е най-гъстонаселената страна в Африка и Близкия Изток, и 15-тата най-гъстонаселена в света. Египет има най-дълга история от която и да е било модерна държава, Египет е страна на древна цивилизация датираща от над 5000 години. Историята на Египет впечатлява със своите богове, владетели, храмове и гробници. Най-известни са трите пирамиди в Гиза, Сфинкса, гробниците в Долината на царете, храмовете в Карнак и Луксор, статуите в Абу Симбел.

Тутанкамон

Египет е разделен на 28 области, наречени мухафази.Областите са обособени в отделни региони (марказес). Всяка област има столица, която често носи името на областта.През април 2008 Кайро и Гиза се разделят на 4 нови области. Новите области се наричат 12-ти Октомври и Хелуан и старите – Кайро и Гиза.В стопанството и най-важно място заема производството и преработката на памук. Отглеждат се още зърнени култури, захарна тръстика и др. Водите на Нил се използват за напояване. Отглеждат се камили, овце и кози др.Транспортът е сравнително слабо развит. Най-големите пристанища са Александрия, Порт Саид и Суец. През последните десетилетия в Египет силно се разви туризмът във връзка с много исторически забележителности:древните пирамиди,храмовете и др.